Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

20 Τροφές που αδυνατίζουν ....










1. Με την τσιχλόφουσκα στο στόμα: όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη επί 15 λεπτά κάθε ώρα (έπειτα από κάθε γεύμα), μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο της πείνας και τη μείωση των τσιμπολογημάτων μεταξύ των τριών κύριων ημερήσιων γευμάτων. Έτσι, μακροπρόθεσμα υποβοηθά την απώλεια σωματικού βάρους, λόγω της μικρότερης συνολικά θερμιδικής πρόσληψης.
2. Οι φυτικές ίνες είναι φάρμακο αδυνατίσματος: οι φυτικές ίνες είναι μη πεπτοί υδατάνθρακες των τροφών, οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν πλήρως από το πεπτικό σύστημα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μην αφομοιώνονται, να περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και να αποβάλλονται συμπαρασύροντας νερό και άλλες ουσίες. Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από:
Α. δημητριακά συσχετίζονται με λιγότερα κιλά, χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση .
Β. λαχανικά χαμηλώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Γ. φρέσκα φρούτα συσχετίζονται με μικρότερη αναλογία μέσης - περιφέρειας
Δ. αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς συσχετίζονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
3. Στάσου ,μύγδαλα: αυτά τα χορταστικά ξηροκάρπια αποτελούν must τροφή κάθε δίαιτας που σέβεται τον εαυτό της. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε πως τα άτομα που κατανάλωναν λευκό ψωμί με συνοδεία αμυγδάλων απολάμβαναν σταθερά επίπεδα σακχάρου σε σχέση με εκείνα που έτρωγαν μόνο το ψωμί. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο πολύ αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, τόσο πιο πολύ πέφτει κατόπιν, οδηγώντας τον οργανισμό σου σε μεγαλύτερη πείνα και υπερφαγία κατόπιν! Ταυτόχρονα, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης, ουσίας που ευθύνεται για την περεταίρω αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
4. Ένα (και δυο και τρία) μήλα την ημέρα: έρευνα του Πανεπιστημίου Πεν (Penn State University at University Park) έδειξε πως ένα μήλο την ημέρα είναι αρκετό για να κάνει πέρα, όχι μόνο το γιατρό, αλλά και τον διατροφολόγο. Άτομα που κατανάλωσαν ένα μήλο πριν το γεύμα τους (που περιλάμβανε ζυμαρικά) κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με εκείνους που προτίμησαν κάποιο άλλο σνακ. Όπως φαίνεται, ο έξτρα σίδηρος που περιέχουν τα μήλα (και φτάνει τα 4 με 5 γραμμάρια στο καθένα) είναι αρκετό για να σε χορτάσει. . Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν τα μήλα, βοηθούν το μεταβολισμό να τρέξει καλύτερα και να κάψει περισσότερο λίπος.
5. Σου φτιάχνω φασόλια μαυρομάτικα: οι λάτρεις των φασολιών και ειδικά των μαυρομάτικων είναι πιο λεπτοί στη μέση και ζυγίζουν λιγότερο! Τα φασόλια είναι σούπερ διασπαστές του λίπους αφού περιέχουν τον απόλυτο συνδυασμό συστατικών που μάχονται το λίπος: διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, σίδηρος, πρωτεΐνη αλλά και ένα είδος υδατάνθρακα που διασπά το λίπος και ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο.
6. Κουνουπίδι και χαρά: το κουνουπίδι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: μόλις μισό φλιτζάνι κουνουπιδιού, εξασφαλίζει το 36% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. Επιπλέον, αυτό το πολυτάλαντο λαχανικό που καταπολεμά κι τον καρκίνο, έχει λίγες θερμίδες και πολύ σίδηρο!
7. Κανέλα και γαρύφαλλο: τα πάντα κάνουν καλό σε αυτό το μπαχαρικό. Μόλις με μισό κουταλάκι κανέλας στον καφέ ή τα φαγητό, ελέγχεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, περιορίζεις την έκκριση ινσουλίνης και καις λίπος αντί να το αποθηκεύεις. Ταυτόχρονα, με τη χρήση κανέλας αντικαθιστάς την ζάχαρη αφού αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό, κόβεις θερμίδες και κερδίζεις σε γεύση. Πρόσθεσε μισό κουταλάκι κανέλα στο γάλα ή στα δημητριακά για να βοηθήσεις τον μεταβολισμό σου να επεξεργαστεί τα σάκχαρα στις τροφές.
8. Ρούφα το αυγουλάκι σου: μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα είναι σαφής: γυναίκες σε δίαιτα που κατανάλωναν ένα αυγό με τοστ και ζελέ κάθε πρωί, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων, χωρίς το αυγό! Η πρωτεΐνη που περιέχει ένα αυγό, σε χορταίνει περισσότερο και για πιο πολύ ώρα και έτσι το αίσθημα της πείνας μειώνεται αισθητά.
9. Πάμε για καφέ: μπορεί να σου κάνει τα νευράκια τσαταλάκια αλλά ο καφές έχει την δύναμη να τρέχει τον μεταβολισμό σου σαν τρελό. Η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει το ρυθμό που τρέχει ο μεταβολισμός σου κατά 15%, γεγονός που σημαίνει πως καις 30 με 50 θερμίδες παραπάνω καθημερινά χωρίς καμία άλλη αλλαγή. Επιπλέον, τα άτομα που λένε ναι σε 2 με 3 φλιτζάνια καφέ τύπου ντεκαφεινέ καθημερινά, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου II. Όπως φαίνεται, το χλωρογενικό οξύ που περιέχει ο καφές μειώνει την αντοχή της ινσουλίνης, ουσίας που οδηγεί στην παχυσαρκία και τον διαβήτη.
10. Κουταλάκι και βουρ στο γιαουρτάκι: πολλές φορές οι διαιτολόγοι εκθειάζουν τις μαγικές ιδιότητες του γιαουρτιού ως σούπερ τροφής για εσένα που κάνεις δίαιτα και όχι άδικα. Με τον συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους που περιέχει ένα γιαουρτάκι, εσύ μπορείς να παραμείνεις χορτάτη για περισσότερο και τα επίπεδα σακχάρου σου σταθερά σαν βράχοι. Ταυτοχρόνως, οι λιγοστές θερμίδες που περιέχει ένα γιαούρτι με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά, πρέπει να σε κάνουν φανατική οπαδό του. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί στην Νοξβιλ έδειξε πως τα άτομα που περιέλαβαν το γιαούρτι στη διατροφή τους, έχασαν 60% περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλίτσας και των γλουτών σε σχέση με εκείνα που δεν το τίμησαν!
 11. Τυράκι κοτατζ: μόλις μισό φλιτζάνι τυριού κότατζ χαμηλών λιπαρών, σου προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης με μόλις 81 θερμίδες. Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη περισσότερο από κάποιο άλλο θρεπτικό στοιχείο, γεγονός που σε βοηθά να διατηρείς τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνεις, χωρίς να αισθάνεσαι πιεσμένη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου "Purdue" της Ιντιάνα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη (30% των συνολικών θερμίδων στη διατροφή τους) είδαν αύξηση του μυικού τους όγκου και κινητοποίηση του μεταβολισμού τους ενώ ταυτόχρονα βρήκαν ευκολότερο το να κόψουν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν σε σχέση με όσες είπαν όχι στην πρωτεΐνη (καταναλώνοντας μόλις 18% ποσότητας πρωτεϊνών στην συνολική ποσότητα θερμίδων που λάμβαναν καθημερινά).
12. Σκόρδο και κρεμμύδια: διαλύουν το λίπος και τη χοληστερίνη, εξοντώνουν τα μικρόβια και τους μύκητες και προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ταυτόχρονα, τα γεύματα που περιλαμβάνουν σκορδάκι μειώνουν την όρεξη, ενώ παχύσαρκα άτομα που έβαλαν το σκόρδο στη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 9 κιλά σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα που έχασαν μόλις 1 κιλό. Όπως φαίνεται οι καυτές και δυναμικές γεύσεις, όπως αυτή του σκόρδου και των λοιπών μπαχαρικών, κάνουν το φαγητό νοστιμότερο και άρα σε κρατούν χορτάτη για περισσότερο.
13. Κουρκούμη: απαραίτητο συστατικό της ινδικής κουζίνας, είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Δυνα­μώνει το συκώτι και βοηθάει τον οργανισμό να κάψει το λίπος.
14. Φακές: οι θαυματουργές φακές μπορούν να ρίξουν τη φουσκωμένη κοιλίτσα πολύ γρήγορα. Έχουν πολλές πρωτεΐνες και σίδηρο, 2 συστατικά που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου. Η κατανάλωση φακής προλαμβάνει την έκκριση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί την αποθήκευση του λίπος στο σώμα και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
15. Λαδάκι το παρθένο: το παρθένο ελαιόλαδο και τα υγιή λίπη που περιέχει, επιταχύνουν τον κορεσμό ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το ελαιόλαδο έχει και αντιφλεγμονώδη δράση η οποία σχετίζεται με την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Βάλε μια κουταλίτσα λάδι στις σαλάτες σου, για να αυξήσεις την αντιοξειδωτική δράση των λαχανικών, όπως υποστηρίζει και σε έρευνα που δημοσίευσε το "British Journal of Nutrition".
16. Παρμεζάνα ιταλιάνα: έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Clinical Nutrition"έδειξε ότι οι γυναίκες ου καταναλώνουν μια μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων καθημερινά, είχαν λιγότερες πιθανότητας να πάρουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου. Η δράση τους αυτή οφείλεται στο λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, το οποίο βοηθά στην καύση του λίπους και η παρμεζάνα είναι ό,τι πιο νόστιμο διαθέτουμε στα γαλακτοκομικά!
17. Πίσω έχει η αχλάδα: τα αχλάδια σου δίνουν την δόση σιδήρου που χρειάζεσαι (5,5 γραμμάρια για ένα μετρίου μεγέθους αχλάδι) ποσότητα ου σε βοηθά να παραμένεις χορτάτη για περισσότερο. Αλλά η θαυματουργή δράση του αχλαδιού δεν σταματά εκεί. Μια έρευνα εκ Βραζιλίας υποστηρίζει ότι ένα γκρουπ γυναικών που έβαλα τα αχλάδια στο καθημερινό διαιτολόγιό τους έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με το έτερο γκρουπ περιέλαβε μπισκότα ολικής άλεσης που είχαν τις ίδιες θερμίδες.
18. Πιπέρι καγιέν: αυτό το καυτερό μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο της υπερβολικής ινσουλίνης στον οργανισμό, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα.
19. Θα σου πετάξω ντομάτες: κάθε φορά που απολαμβάνεις την ντοματούλα σου, σε όποια μορφή κι αν το επιθυμείς, το σώμα σου απελευθερώνει την ορμόνη χολεκυστοκινίνη, η οποία τεντώνει τη βαλβίδα ανάμεσα στο στομάχι και το έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού που νιώθεις, κάνοντάς σε πιο ισχυρή απέναντι στις λιγούρες.
20. Πάχυνες; Ξίδι: σταμάτα να σκέφτεσαι πώς θα νοστιμέψεις φαγητά και σαλάτες και πες ένα μεγάλο ναι στο ξιδάκι. Το ξίδι είναι νόστιμο και δεν περιέχει θερμίδες ενώ τελευταία έρευνα που έγινε δείχνει ότι η προσθήκη ξιδιού σε κάθε γεύμα, δίνει γεύση και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα! Οπότε, πιες ξίδι και πες αντίο σε ινσουλίνη και άρα και στο λίπος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου